Een investeringsronde is vaak een spannende, maar ook uitdagende stap zijn in de groei van je bedrijf. Voor veel start-ups, scale-ups en kleine KMO’s is het een essentiële manier om financiering aan te trekken, vaak in de vorm van risicokapitaal. Dit kapitaal wordt meestal ingebracht door business angels of durfkapitaalfondsen (venture capital), mogelijks in combinatie met banken of zelfs de overheid. Maar hoe verloopt zo’n proces precies, en waar moet je rekening mee houden?
Wat houdt een investeringsronde in?
Een investeringsronde is een manier om extra middelen aan te trekken, vaak door middel van een kapitaalverhoging. Hierbij investeren externe partijen (de investeerders) in je bedrijf en krijgen zij in ruil aandelen. Dit type financiering is risicovol voor investeerders, omdat ze hun volledige inleg kunnen verliezen als het bedrijf faalt. Tegelijkertijd is er een groot potentieel voor rendement als je bedrijf groeit of met een grote meerwaarde wordt verkocht. Dit is de reden waarom investeerders bereid zijn om in jouw bedrijf te stappen: ze zien de mogelijkheid om mee te profiteren van toekomstige successen.
De nood aan financiering kan zich tijdens verschillende fases waarin je onderneming zich bevindt voordoen. In een start-up is vaak kapitaal nodig, omdat je de middelen te geven om jouw idee om te zetten in een daadwerkelijk product. Dit wordt vaak aangeduid als seed-funding (zaai-financiering). Zodra het product klaar is en je ook duidelijk hebt dat er klanten op zitten te wachten (je hebt dan product-market fit bereikt), kan er behoefte zijn aan extra financiering om sneller te kunnen schalen. Voor innovatie producten en diensten kan het “first-mover advantage” immers cruciaal zijn en voorkom je dat concurrenten je voor zijn.
Een duidelijke bedrijfsstrategie als eerste stap
Een investeringsronde is vaak een spannende, maar ook uitdagende stap zijn in de groei van je bedrijf. Voor veel start-ups, scale-ups en kleine KMO’s is het een essentiële manier om financiering aan te trekken, vaak in de vorm van risicokapitaal. Dit kapitaal wordt meestal ingebracht door business angels of durfkapitaalfondsen (venture capital), mogelijks in combinatie met banken of zelfs de overheid. Maar hoe verloopt zo’n proces precies, en waar moet je rekening mee houden?
Een duidelijke bedrijfsstrategie als eerste stap
De eerste en wellicht belangrijkste stap in de voorbereiding op een investeringsronde is het ontwikkelen van een heldere bedrijfsstrategie. Dit is een strategische oefening waarin je bepaalt waar je bedrijf op lange termijn naartoe gaat welke stappen je op korte termijn gaat nemen om die lange termijnstrategie te realiseren. Het opstellen van een duidelijke roadmap helpt niet alleen om richting te geven aan je eigen bedrijf, maar vormt ook de basis om potentiële investeerders te overtuigen. Dit strategische plan moet helder weergeven hoe je toegevoegde waarde zal creëren en hoe je bedrijf zich zal onderscheiden in de markt.
Het belang van een financieel plan
Zodra de bedrijfsstrategie helder is, volgt het opstellen van een professioneel financieel plan waarbij het financieel model jouw bedrijfsstrategie gaat vertalen in euro’s. Een professioneelfinancieel plan is essentieel omdat het investeerders laat zien hoeveel kapitaal je nodig hebt, waarvoor het kapitaal zal worden gebruikt, en welk rendement ze mogen verwachten. Het geeft investeerders inzicht in hoe jouw bedrijfsstrategie zich zal vertalen in cijfers, wat het vertrouwen in jou, je team en je bedrijf vergroot en overtuigt hen van de opportuniteit waarin ze kunnen investeren.
Het proces van een investeringsronde
Wanneer je investeerders hebt overtuigd om te investeren in jouw onderneming, begint het formele proces. Dit start vaak met het onderhandelen over een termsheet. Dit document legt de voorwaarden van de investering vast, zoals het bedrag van de investering,het aandeel dat de investeerders in ruil daarvoor krijgen (de waardering van jouw bedrijf) en vaak een aantal beschermingsmechanismen voor de investeerders. Hoewel de termsheet meestal niet bindend is, vormt het wel de basis voor de definitieve juridische documenten. Het is dus belangrijk om hier nauwkeurig en zorgvuldig mee om te gaan, dit best in samenwerking met een gespecialiseerde advocaat.
Wat is due diligence?
Na de ondertekening van de termsheet, tijdens het opstellen van de juridische documenten die gepaard gaan met de investeringsronde, volgt er meestal een due diligence-onderzoek. Dit is een diepgaand onderzoek naar jouw bedrijf, uitgevoerd door de potentiële investeerders om hen ervan te verzekeren dat ze een correct beeld hebben van de onderneming waarin ze gaan investeren. Het due diligence-proces bekijkt verschillende aspecten van je ondneming, waaronder:
- Financiële due diligence: Een grondige controle van de financiële gegevens om te zien of de voorgelegde cijfers en voorspellingen kloppen.
- Juridische due diligence: Het nagaan van alle juridische documenten, contracten, en eventuele patenten om juridische risico’s op te sporen.
- Sociale due diligence: Een evaluatie van personeelscontracten, betalingen aan sociale zekerheid, en andere personeelsgerelateerde zaken.
Dit proces kan enkele weken duren en kan leiden tot aanvullende vragen of eisen van investeerders. Het is belangrijk om tijdens deze periode transparant en nauwkeurig te zijn, zodat investeerders vertrouwen krijgen in de integriteit van jouw onderneming.
Tips en tricks voor een succesvolle investeringsronde
1. Wees klaar voor onverwachte situaties: Elke investeringsronde kent uitdagingen. Of het nu tijdens de due diligence is of elders in het proces, er zullen momenten zijn waarop het niet loopt zoals gepland. Daarom is het van belang dat je een team om je heen hebt dat ervaring heeft met dergelijke situaties en je kan helpen snel te schakelen.
2. Start met je bedrijfsstrategie gevolgd door een professioneel financieel plan: Zorg ervoor dat je een goed doordachte bedrijfsstrategie hebt voordat je een financieel plan opstelt. Investeerders willen weten waar je naartoe wilt maar het helpt jou ook om je eigen doelen scherp te krijgen. Je financieel plan moet een weerspiegeling zijn van je bedrijfsstrategie in euro’s.
3. Nauwkeurigheid bij de termsheet: De termsheet is een cruciaal document waarin de voorwaarden van de investering worden vastgelegd. Werk samen met een advocaat met de juiste ervaring om onvoorziene juridische valkuilen te vermijden.
4. Kies je investeerders zorgvuldig: Het gaat niet alleen om de euro's. De investeerder die je aan boord haalt, wordt immers mede-eigenaar van jouw bedrijf en krijgt daardoor ook inspraak in je bedrijf. Het is belangrijk om een investeerder te kiezen die niet alleen geld brengt, maar ook waarde toevoegt aan je bedrijf. Dit wordt vaak smart capital genoemd. De investeerder zal invloed hebben op de strategische beslissingen van het bedrijf, dus zorg ervoor dat je samen door één deur kunt, ook wanneer het een keer minder goed gaat.
5. Investeerders kijken niet alleen naar het product, maar ook naar het team: Het product is belangrijk, maar investeerders willen ook overtuigd zijn dat het team achter het product de capaciteiten heeft om het succesvol te implementeren. Zij willen weten dat je team betrouwbaar is en in staat om de bedrijfsstrategie tot leven te brengen.
6. Bereid je voor op de due diligence: Zorg ervoor dat je alle documenten en gegevens goed op orde hebt. Dit maakt het due diligence-proces soepeler en zorgt ervoor dat je sneller door kunt naar de volgende fase.
Klaar voor de volgende stap?
Helping Entrepreneurs Fulfil Their Dreams: bij CFO-as-a-Service staan wij naast jou als ondernemer of CEO om samen de bedrijfsstrategie helder te krijgen en die te modelleren in een professioneel financieel plan. We ondersteunen je in het overtuigen van investeerders en helpen je door het volledige proces van de investeringsronde heen.
Wil je meer weten over hoe wij bij CFO-as-a-Service jou kunnen ondersteunen bij je investeringsronde? Plan dan nu een vrijblijvende afspraak in via een online afspraak op deze website of bezoek onze LinkedIn pagina voor meer informatie over hoe wij scale-ups en KMO’s helpen om hun financiële toekomst veilig te stellen.